22:49 (HH:mm) = ? Writing and telling time in (US) American English. Write out in words using the civil, military and casual time.
Time is measured using clocks. The day is used as a reference.
A day has 24 hours, an hour is 60 minutes and a minute is 60 seconds.
1. Telling time using civil time.
The way we are telling time is a direct result of the way the analog clocks (mechanical clocks, with hands) looked in the past (and still looking almost the same).
The analog clock's face is divided both in 12 equal parts, in the form of slices of pizza - as when we cut a pizza into 12 equal parts - these indicate the hours and respectively in 60 equal parts, which indicate the minutes.
Time is read with the help of two indicators called hands, pinned in the center of the clock's face; they both rotate clockwise.
The shorter hand, the hour hand, displays the hours and goes once around the clock every 12 hours (half a day).
The longer hand, the minute hand, displays the minutes and goes once around the clock every 60 minutes (one hour).
The minute hand revolves 12 times faster than the hour hand: the hour hand goes once around the clock every 12 hours while the minute hand goes once around the clock every 1 hour.
Some clocks have a third hand, thinner, the second hand, that displays the seconds and goes once around the clock every 60 seconds (one minute).
The second hand revolves 60 times faster than the minute hand: the minute hand goes once around the clock every 60 minutes, while the second hand goes once around the clock every one minute; and 12 × 60 = 720 times faster than the hour hand.
The number of minutes is said first then the hours.
An hour has 60 minutes.
Our number of minutes is more than 30 (more than half an hour) so time is closer to the next hour.
In this case we say the number of minutes remaining till the next hour.
Subtract our number of minutes from 60: 60 - 49 = 11.
Civil time day is divided into two 12-hour periods beginning alternately at 12 at midnight and at 12 at noon.
Since our number of hours is more than 12 (more than a 12-hour period) subtract 12 from our number of hours: 22 - 12 = 10.
Add 1 extra hour to our number of hours since our number of minutes is more than 30 (more than half an hour), time is closer to the next hour: 10 + 1 = 11.
Telling time using civil time, answer:
22:49 = eleven minutes [of | till | until | before | to] eleven at night.
[ | ] Either could be used.